„V reštaurácii zostanem sám s kuchárom. Dokedy? Kým sa mi to oplatí.“ Novú situáciu vo svojom podniku takto vykresľuje Roman Jurina, majiteľ jednej z bratislavských pizzérií.
Nový koronavírus si okrem rekordných nárastov nakazených vyžiadal aj novú vlnu opatrení. Majitelia reštaurácií chcú zabojovať napríklad výdajom jedál, daňou však môže byť aj personálne zoštíhľovanie prevádzok.
„Bude ma to stáť miesto, lebo majiteľ ma nebude mať z čoho platiť“, tvrdí čašník Milan Homola.
Malé kaviarne aj zatvárajú, iné to ešte chcú skúšať. „My sme na tých ľudí odkázaní, čo si nezarobíme vlastnými rukami, hlavou a ústami, tak nemáme“, opisuje svoje položenie Alena Čajánková.
Vláda síce avizuje masívnu pomoc 200 miliónov mesačne, jej adresátom však chýba jasné a zrozumiteľné vysvetlenie jej použitia a uplatnenia si nárokov.
Budeme počuť viacerých majiteľov kaviarní a reštaurácií v Bratislave. Rovnako ich personál, ktorý sa cíti v ohrození.
Aj dnes ponúkneme priamu skúsenosť s Covidom. Porozpráva nám o nej vysokoškolská pedagogička Dagmar Kusá. Cíti sa aj vinná, nakoľko nakazila viacero svojich študentov a kolegu. Na druhej strane hovorí, že ako dočasne imúnna je pripravená podať pomocnú ruku.
Moderuje Jaroslav Barborák.