Daňová a Mzdová pohotovosť je obľúbená služba poradenstva pre predplatiteľov Poradcu podnikateľa. Ponúka možnosť poradiť sa v oblasti daní, účtovníctva a miezd s tímom našich expertov. V množstve vypracovaných odpovedí, ktoré každým dňom pribúdajú, si vhodné riešenie pre svoju situáciu nájde skoro každý. V pravidelnom seriáli nášho podcastu sa zameriame na jednu tému a k nej ponúkame päť otázok a odpovedí.
V aktuálnej epizóde sa vrátime k horúcej a veľmi diskutovanej oblasti stravného. Tento rok ho riešime mimoriadne často. K zvýšeniu došlo už po tretí raz a minimálna hodnota stravovacej poukážky sa blíži k 6 eurám.
Ale nielen vyššie sumy si preberieme v otázkach, ktoré pre vás vybrala Ing. Jana Repáčová, odborná poradkyňa nášho Daňového centra.
Zopakujeme si aj niektoré všeobecné pravidlá poskytovania stravovania zamestnancom podľa platnej legislatívy.
Predstavíme riešenia týchto situácií z praxe:
- Ako vypočítať nárok na stravné po zvýšení súm, ak zamestnanec predchádzajúci mesiac čerpal dovolenku?
- Ako doplatiť finančný príspevok, ak bol poskytnutý vopred v nižšej sume?
- Môžu si zamestnanci vybrať iný spôsob stravovania aj skôr ako po 12 mesiacoch?
- Vzťahuje sa na stravné poskytované nad maximálnu zákonnú sumu oslobodenie ako na nepeňažný príjem do 500 eur?
- Je finančný príspevok poskytnutý spätne oslobodeným od dane?
Poradca podnikateľa – Za každou radou je človek.
www.pp.sk