Geneticky modifikované potraviny sú často vnímané veľmi kontroverzne. Bývajú aj predmetom rôznych hoaxov. Sú skutočne nebezpečné a môžu spôsobiť ekologickú katastrofu? O tejto téme diskutovala Veronika Jursová Prachárová so šéfkou portálu Demagóg.sk Veronikou Frankovskou a biochemikom Petrom Holubom.

Veronika Frankovská poukázala na to, že paradoxne sa s témou geneticky modifikovaných potravín v dezinformačnej scéne nestretávajú tak často. "Skôr sa objavujú dezinformácie týkajúci sa hmyzu," uviedla Frankovská. Napriek tomu tím Demagóg.sk nedávno overoval článok od portálu Badateľ, ktorý sa venoval Bt plodinám a ich údajnej spojitosti so syndrómom priepustnosti čriev. "Článok pôsobil dosť odborne a nebezpečne, takže predpokladáme, že veľa ľudí vystrašil, ale nie je pravdivý," upozornila Frankovská.

Biochemik Peter Holub v druhej časti diskusie zdôraznil, že Bt plodiny sú pre človeka bezpečné. "Čo sa týka samotného toxínu, WHO aj Európska agentúra pre bezpečnosť potravín sa zhodujú, že tam žiadne riziká nie sú," vysvetlil Holub. Dodal, že z biochemického hľadiska sa tento toxín v tele spracuje rovnako ako iné proteíny. "Dostane sa do žalúdka, kde je extrémne nízke pH, a tam by sa denaturoval, tzn. úplne by stratil svoj tvar aj funkciu a následne by bol rozštiepený našimi tráviacimi enzýmami."

Na záver Holub uviedol, že v súčasnosti je výskum týkajúci sa aj biochémie v Spojených štátoch ohrozený politickým vedením. Navyše, upozornil, že „ľudia, ktorí boli súčasťou klinického testovania a dostávali nový ešte neschválený liek, sa zo dňa na deň ocitli bez zdravotnej starostlivosti.“

Moderuje Veronika Jursová Prachárová