Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hostkou je cukrárka a majsterka pečenia, Jozefína Zaukolcová.
Ako sama hovorí, narodila sa pre cukrárstvo. Je vyučenou cukrárkou, 30 rokov je pedagogička na strednej škole, kde odovzdáva svoje skúsenosti mladej generácii cukrárov a kuchárov. Získala medailu sv. Gorazda a medailu sv. Vavrinca za výnimočný rozvoj stredného odborného školstva a cukrárstva. Jožku môžete poznať napríklad z televíznej relácie Pečie celé Slovensko. Je autorkou kníh o pečení, pôsobí v Slovenskom zväze kuchárov a cukrárov a je bývalou členkou tímu slovenskej reprezentácie, s ktorým získala množstvo medailí na medzinárodných súťažiach.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶️ Ako sa Jožka dostala k cukrárstvu a čo ju motivovalo naplno sa venovať tomuto odboru
▶️ O veľkom fiasku, ktoré neskôr prinieslo množstvo úspechov a medailí z medzinárodných súťaží
▶️ O školstve, pečení a varení so študentmi počas dištančného vzdelávania
▶️ Ako sa najlepší učia od najlepších
▶️ Či je slovenská cukrárina taká chutná ako tá svetová
▶️ Či má Slovensko jeden charakteristický národný zákusok
▶️ Aký je rozdiel medzi zákuskom, koláčom, múčnikom a dezertom
▶️ Či je možné prísť s niečím novým a prelomovým v cukrárskom svete
▶️ Kde najradšej trávi svoj voľný čas
▶️ O relácii Pečie celé Slovensko
▶️ Tipy na kombinácie chutí: rebarbora s hruškami či malinami, želatína s tvarohom, hrušky s ananásom a ďalšie chutné spojenia
Vďaka životným okolnostiam sa tak dostala v strojárskom meste na výberovú cukrársku školu, ktorú si zamilovala a tento obor sa stal jej životným poslaním.
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk