Erik Šimšík je spolumajiteľ slovenskej pražiarne výberovej kávy Goriffee.

V 143. epizóde Podnicastu povedal o jeho dobrovoľníctve v Rwande, o spoznávaní a pracovaní s výberovou kávou, o jej nákupe a dovoze, ale aj o tom, prečo je pre nich dôležité zaujímať sa o farmárov, od ktorých kupujú kávu.

Detailnejšie porozprával: 

čo znamená, že si v Goriffee zakladajú na osobných vzťahoch s farmármi (1:30),koľko kávy dokáže farma vyprodukovať a kde sa farmy nachádzajú (5:33),prečo sa arabica používa na výberovú kávu (7:13),čo znamená, že je káva výberová (7:36),aký bol začiatok Goriffee (13:01),ako testujú vzorky a podľa čoho nakupujú kávu (17:36),či sa dá vycibriť senzorika chutí (19:00),čo znamená, keď je reťazec postavený na princípe „bean to cup“ (19:50),prečo nenakupujú kávu na burze (24:49),či postrehli zmenu správania u zákazníkov na ich e-shope (27:21),ako funguje kávový klub Goriffee (32:32),koľko percent zákazníkov siahne po predplatnom v klube Goriffee (35:20),či si vedia predstaviť, že by predplatné bolo ich jediným biznis modelom (38:48),čo všetko ponúka ich kaviareň Kaffeehaus a koľko ich stála (40:31),prečo sa pražiari a výrobcovia kávy púšťajú do otvárania vlastných kaviarní (45:04),o spojení coworkingu, kaviarne a knižnice (50:52). 


Sponzorom 143. epizódy Podnicastu je Goriffee, slovenská pražiareň situovaná v Bratislave. Za jej vznikom stojí Erik Šimšík, Matej Hambalko a Amir Al Jabri, ktorí si dávajú záležať na vzťahoch s farmármi. Ich mottom je, že vždy je čas na skvelú kávu.

Všetky epizódy Podnicastu nájdete na podnicast.com alebo na Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Týždenný (ne)biznisový newsletter SEDMIČKA, v ktorom sa dozviete zaujímavé tipy a triky, môžete začať odoberať na podnicast.com/sedmicka.

Ak nám chcete dať spätnú väzbu, máte nápad na zlepšenie alebo by ste v Podnicaste chceli počuť niečo konkrétne, napíšte nám na [email protected]

Ďakujeme, že ste s nami a počúvate Podnicast s Petrom Chodelkom.

Support the show