Pavol Kožík pochádza z obce Vrbovce, v okrese Myjava. Keď mal 20 rokov, odišiel do Bratislavy a netušil, čo bude robiť. Začal pracovať vo finančníctve a neskôr založil vlastnú spoločnosť. Príbeh Pavla Kožíka som objavila, keď som pátrala po Slovákoch a Slovenkách na Kube. Práve tam, okrem iného, už 10 rokov podniká v potravinárskom priemysle. V rámci slovensko-kubánskeho podniku, v meste Caibarién, vyrába oplátky, sušienky, cukríky a raňajkové cereálie. Aktuálne pripravujú otvorenie závodu na spracovanie kakaa.
V podcaste Slováci v zahraničí sa rozprávame o podnikaní na Kube, o výstavbe výrobných hál, pečení chleba pre zamestnancov, ale aj o atmosfére na Kube a legendárnych baroch, v ktorých vysedával Ernest Hemingway.