Celé PREMIUM VIDEO nájdeš tu 👉
Do relácie Pod tlakom prijal pozvanie lekár a expert na výživu Boris Bajer. V otvorenom rozhovore sa dozvieš najnovšie poznatky vedy na mnohé aktuálne problémy, ktoré pri stravovaní trápia Slovákov. Preberali sme zóny, kde sa ľudia dožívajú najdlhšieho veku, ako pomáha zdraviu fyzická aktivita, ale aj to, prečo sú nebezpečné ultaspracované potraviny.
Z rozhovoru je jasné, že Slováci jedia oveľa menej vlákniny ako by mali. “Vláknina je nespochybniteľne súčasť znižovania rizika mnohých chorôb, nielen rakoviny, ale aj cukrovky,” hovorí Bajer.
Podľa neho je pravdou, že z mediteránskej stravy má plošne benefit najviac ľudí. Majú ale Slováci užívať nejaké vitamíny? “Keď sa niekto venuje strave, tak si nemyslím, že bude potrebovať vitamíny. Plošne odporúčam od októbra akurát vitamín D, ale mali by ste si to odmerať. Omega-3 mastnej kyseliny je tiež výrazný deficit,” tvrdí Bajer.
Zároveň dodáva, že ak človek konzumuje ovocie a zeleninu, tak nepotrebuje vitamín C. V debate sa dozvieš, ako sú vnímané nové populárne doplnky výživy ako ashwagandha alebo tribulus terrestris, ale aj kreatín, ktorý užíva mnoho ľudí. Jasné odpovede má Bajer aj na otázky spojené s alkoholom. “Keď piješ veľa, tak si dvoj- až štvor-násobne zvyšuješ riziko rakoviny pečene. Tri poháre vína môžu zhoršovať vyhliadky, že človek dostane cukrovku a neskôr demenciu. Alkohol je bunkový jed, toxický pre mozog. Neexistuje bezpečná dávka alkoholu,” hovorí Bajer.
Pozri si celý hodinový rozhovor s expertom Borisom Bajerom, ktorý otvorene hovorí aj o populárnych diétach ako sú vegánstvo či carnivore, ale pozreli sme sa aj na to, prečo podľa neho nemá človek pozerať po*no.
📱 Pre najdôležitejšie správy zo Slovenska a zo zahraničia sleduj náš Instagram 👉 https://instagram.com/startitup_sk
Pre viac rozhovorov so zaujímavými osobnosťami a aktuálnej politickej situácii sleduj aj ďalšie epizódy Pod Tlakom.