Vydáme sa na všetky štyri strany: Na sever, nielen preto, že naši spravodajcovia, v prenesenom slova zmysle naozaj vedia kde sever je, ale aj preto, že sú veľkonočné sviatky a Zuzana Botíková nám prezradí i to, čo počas nich za Polárnym kruhom nesmie chýbať na stole: Vajcia, ryby, najmä slede, samozrejme mäso, klobásy, dokonca sobie, čučoriedková polievka ale aj džemy najmä z brusníc, či ostružiníka. | Ostružník by sa možno hodil aj do kotlíka Gregorovi Martinovi Papucsekovi, s ním sa totiž vydáme na juh, na brehy Jadranského mora, kde tiež budeme ochutnávať. Čo navaril na súťaži novinárov? | O úplne inom jedle, podstatne skromnejšom budeme hovoriť, keď sa vyberieme na západ od nás, presnejšie do najsevernejšej časti južnej Ameriky, na drsný výlet cez púšť pôjdeme s Miroslavou Neira Cuellar Hospodárovou. | So Soňou Weissovou sa vyberieme na východ, priblíži nám ďalšie pokusy o záchranu kultúrneho a historického dedičstva: Niekde sú zničené celé mestá so všetkým, čo sa v nich nachádza – ako napríklad Mariupol. Inde padajú zatiaľ „len“ historické ulice – ako v Charkove, pamätníky sa obyvatelia snažia zachrániť pieskovými vrecami, tie však pred bombami budú len ťažko stačiť. Reportáž o tom, ako ruské rakety ničia na Ukrajine domy, staré i nové… |
Moderuje: Anna Síposová;
Štúdio Svet pripravuje RTVS – Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1. V premiére v Rádiu Slovensko každú sobotu po 10. hod.