S etnologičkou a rodenou Bratislavčankou Katarínou Nádaskou sme sa prešli od adventu až po Silvester v starom Prešporku. Už počas adventu sa prešporské gazdinky chystali na Štedrý deň. Na trhoch našli špeciálne produkty i koreniny. Vianočné trhy, ako ich poznáme dnes, prišli až v 90. rokoch. Počas adventu sa chodilo na roráty a mladé gazdinky piekli aj prešporské bajgle - bratislavské rožky.
Štedrú večeru ohlasovali výstrelom z tzv. mažiara, jej čas sa menil. Ryby boli obľúbeným jedlom nielen počas Vianoc, keďže Dunaj ponúkal bohaté množstvo ich druhov. V 16. storočí bol súčasťou Štedrej večere aj delikátne pečený bobrí chvost, ondatrine líčka na víne či vydrie stehienka na pive. V tomto období, keď ešte neboli pevné mosty, chodili furmani s konskými povozmi počas vianočnej noci po zamrznutom Dunaji a takto sa nechal odviezť aj starosta. Zvianočnievalo sa aj na Železnej studničke. Pozreli sme sa aj na obdobie socializmu, keď sa Vianoce premenovali na sviatky pokoja a mieru a za deťmi chodil Dedo Mráz.
Ako vyzerali prešporské ulice počas Vianoc? Kde sa hrávali betlehemské hry a kde sa konali veselice? A ako sa pripravoval typický nápoj Wärmlich? Vypočujte si vianočné vydanie podcastu Ulicami Bratislavy.