Táto v poradí už štvrtá epizóda prináša trochu kontroverznú, no veľmi doležitú tému o mlieku. V epizóde sa budeme baviť o realite mliečneho priemyslu a jeho fungovaní v dnešnom modernom svete.
Preberieme si súvis konzumácie mlieka z pohľadu histórie, dotkneme sa aj laktózovej intolerancie a otvorene si prediskutujeme proces, ktorý stojí za výrobou mlieka so všetkými dostupnými faktami. Spomenieme aj potenciálne zdravotné riziká, ktoré sú podľa odbornej literatúry spojené s konzumáciou tohto produktu, no a na koniec, ako to už býva zvykom, si uvedieme užitočný tip na zabezpečenie dennej potreby vápnika na rastlinnej strave a pridáme aj dva veľmi zaujímavé dokumenty týkajúce sa fungovania živočíšneho priemyslu.
Obsah epizódy
Správy
1:47 min “Školské jedálne v New Yorku zavádzajú piatky na rastlinnej strave”
2:09 min “Holanďania veria v budúcnosť bez mäsa”
2:34 min “Nemecko sa stáva 1. krajinou zakazujúcou hromadné utrácanie kurčiat”
Diskusia
5:09 min “História konzumácie mlieka”
5:44 min “Začiatky veľkovýroby”
8:12 min “Mlieko pre človeka”
9:44 min “Laktózová intolerancia”
11:08 min “Výroba mlieka”
17:34 min “O krave”
22:13 min “O teliatku”
24:53 min “Zhodnotenie +/-“
26:45 min “Fakty o mlieku”
28:41 min “Martin a mlieko”
34:09 min “Mliečne hormóny”
Tipy
36:36 min “Ako si pokryť dennú potrebu vápnika”
38:07 min “Odporučenie na dokument”
Dokument Svědectví nájdeš na tomto linku. A ak si ešte nevidel Martinom spomínaný anglický dokument o mlieku (The Milk System), tak ho nájdeš napríklad tu.
Ak Ťa táto epizóda zaujala, poteší nás Like alebo ohodnotenie na streamovacej službe a ak si myslíš, že by si ju mal vypočuť aj niekto iný, tak nám pomôže jej zdieľanie.
Komentár alebo pripomienku ku epizóde môžeš nechať na tomto instagramovom účte, kde nájdeš aj zdroje a ďalší zaujímavý obsah, tak neváhaj a spoj sa s nami!
.•[ Vegavolt, podcast, ktorý Ťa nakopne! ]•.