Hostia: Jana Venhartová (riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska) a Jana Shepperd (prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu)
a vyjadrenia: Marek Harbuľák (Zväz cestovného ruchu Slovenskej republiky) a Marian Viskupič (poslanec NR SR)
Pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace opatrenia ťažko zasiahli gastro sektor. Mnohým prevádzkam hrozí bankrot. Ako sa môžu zachrániť? Plánované fázy uvoľňovania koronavírusových opatrení nenaplnili očakávania podnikov v oblasti reštauračných a pohostinských služieb. Od nich závisí aj množstvo výrobcov nápojov, pekárenských a cukrárenských výrobkov, producentov mäsa či mlieka. Prepad tržieb a príjmov, problémy s udržaním pracovných miest, vysoké náklady na mzdy a nájom, existujúce fixné náklady, ako aj straty z nakúpených nevyužitých surovín, dostali prevádzky do ťažkostí už v prvom mesiaci.
Prvá fáza postupného uvoľňovania z pohľadu gastro sektora povolila to, čo už umožnené bolo – predaj cez okienko alebo donášku. Väčšina podnikov však zostáva naďalej zatvorená a ak to prežijú do tretej fázy, budú môcť sprístupniť aspoň terasy. Máj a jún však bude pre tento sektor veľmi náročný – účty a finančné záväzky totiž platiť treba. Aké sú možnosti pomoci?
Diskusiu Z prvej ruky pripravuje RTVS – Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1. Témy sa dotýkajú najmä oblastí ako sú politika, ekonómia, legislatíva, občianske právo, NRSR – parlament, vláda SR, či európske inštitúcie.
powered by