Rakovina hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva

Najčastejším nádorovým ochorením je rakovina hrubého čreva a konečníka. Smutné prvenstvo si drží aj v počte úmrtí. Toto onkologické ochorenie je zákerné z viacerých dôvodov. Nástup rakoviny hrubého čreva nebolí. Človek necíti a nevidí žiadne zmeny. Šanca na vyliečenie sa však s každým ďalším dňom znižuje. Preto je prevencia nesmierne dôležitá. Okrem nej aj náš životný štýl a jedálny lístok. Veď nie nadarmo sa hovorí, že sme tým, čo jeme. Strava má výrazný vplyv na správnu funkciu a zdravie tráviaceho traktu. Jednoznačne sa ukázalo, že najškodlivejšími potravinami sú červené procesované mäsá. Na Slovensku obľúbené klobásy a slanina. Pomôcť môže rastlinná vláknina a preventívna kolonoskopia. Všetko potrebné o hrubom čreve nám prezradí doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH, gastroenterológ.