V snahe o zlepšenie postavy a zdravšie jedenie môžeme byť nechtiac zvedení a začneme redukovať potraviny na súbor živín. Môžeme sa potom vyhýbať určitým potravinám, ktoré sú výživovo nevyvážené alebo menej hodnotné. To môže byť na začiatku pre nás prospešné a viesť k zlepšeniu kvality stravy, no často to vedie k vyhýbaniu sa celej skupine potravín.

Napr. nedávna štúdia sa pozrela na vyhýbanie sa sacharidom v snahe o zníženie chutí na určité potraviny, čo malo v konečnom dôsledku presne opačný efekt a viedlo k prejedaniu sa.

Spomeniem moje skúsenosti s arašidovým maslom, ako som ho jedol na kilá a bál sa ho držať doma zo strachu z prejedania sa a ako sa mi pomocou vedy podarilo naučiť sa ho jesť s mierou a ako to môžete využiť pri svojich obávaných potravinách.

Porzieme sa aj na flexibilné stravovanie (IIFYM), ktoré predchádza zbytočnému démonizovaniu a vyraďovaniu potravín, no aj to sa dá praktizovať v nezdravej miere.

Podcast zakončím segmentom o sýtosti, čo vplýva na pocit sýtosti a špeciálne akú úlohu zohrávajú bielkoviny.

https://sk.danweiss.eu/nejeme-makroziviny-jeme-jedlo-ako-suvisi-low-carb-so-zachvatovym-jedenim-ako-jest-do-sytosti-v-diete/

Spoj sa so mnou:

FB: https://www.facebook.com/daniel.weiss.3192

IG @performanceoptimized

Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/803033073180211/

Otázky posielajte na [email protected]