V snahe o zlepšenie postavy a zdravšie jedenie môžeme byť nechtiac zvedení a začneme redukovať potraviny na súbor živín. Môžeme sa potom vyhýbať určitým potravinám, ktoré sú výživovo nevyvážené alebo menej hodnotné. To môže byť na začiatku pre nás prospešné a viesť k zlepšeniu kvality stravy, no často to vedie k vyhýbaniu sa celej skupine potravín.
Napr. nedávna štúdia sa pozrela na vyhýbanie sa sacharidom v snahe o zníženie chutí na určité potraviny, čo malo v konečnom dôsledku presne opačný efekt a viedlo k prejedaniu sa.
Spomeniem moje skúsenosti s arašidovým maslom, ako som ho jedol na kilá a bál sa ho držať doma zo strachu z prejedania sa a ako sa mi pomocou vedy podarilo naučiť sa ho jesť s mierou a ako to môžete využiť pri svojich obávaných potravinách.
Porzieme sa aj na flexibilné stravovanie (IIFYM), ktoré predchádza zbytočnému démonizovaniu a vyraďovaniu potravín, no aj to sa dá praktizovať v nezdravej miere.
Podcast zakončím segmentom o sýtosti, čo vplýva na pocit sýtosti a špeciálne akú úlohu zohrávajú bielkoviny.
—
Spoj sa so mnou:
FB: https://www.facebook.com/daniel.weiss.3192
IG @performanceoptimized
Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/803033073180211/
Otázky posielajte na [email protected]