Prítomie prináša inovatívny prístup k podcastom o duševnom zdraví s výpoveďami poslucháčov

Prítomie je bezpečný priestor pre zdieľanie a podporu vo vlastnom prežívaní od autorky podcastu o duševnom zdraví Nevyhorení Zuzky Šifra Matuščákovej a uznávanej psychologičky a párovej terapeutky Lenky Pavukovej Rušarovej.

Prvou lastovičkou ich projektu je podcast Prítomie, ktorý ako prvý podcast na Slovensku ide v oblasti duševného zdravia o krok ďalej.

Každú stredu prinesie pohľad do životných situácií poslucháčiek a poslucháčov, ktorí sa na autorky obracajú so svojimi problémami či dilemami a kladú im najrôznejšie otázky ohľadom svojho prežívania alebo ich blízkych.

Zuzka v rozhovore s Lenkou hľadajú spôsoby, ako zvládnuť rôzne životné peripetie a vyjsť z nich o kúsok múdrejší a odolnejší. Bez poúčania a instantných rád, no s dávkou porozumenia, súcitu a najmä viery, že tu môžeme byť pre seba navzájom.

Lenka ako psychologička a párová terapeutka dostáva každodenne veľa otázok. Zuzka ako novinárka a podcasterka veľa otázok kladie. Spolu však zistili, že dvojsmerná komunikácia im už nestačí a chcú využiť kolektívnu múdrosť a silu komunity. A tak vzniklo Prítomie, bezpečný priestor pre zdieľanie a podporu vo vlastnom prežívaní.

Podcast Prítomie prinesie príbehy skutočných ľudí

„Reálni ľudia nám ponúkli svoj hlas a kúsok svojho životného príbehu. A popri tom všetkom vám ukážeme zákulisie našej práce. Akými smermi Zuzka premýšľa, keď tvorí otázkový scenár. Čo všetko ja zvažujem, keď sa na mňa niekto obráti s problémom,“ vraví Lenka Pavuková Rušarová.

„V Prítomí nenájdete instantné rady, mudrovanie ani teóriu v odrážkach. No nájdete tu pochopenie, nasmerovanie alebo obyčajné stíšenie – podľa toho, čo si vypýtate,“ hovorí Zuzka Šifra Matuščáková.

Svoje otázky vo forme hlasových správ môžete posielať na email [email protected].

Odoberajte podcast Prítomie na Spotify alebo Apple Podcastoch.

O autorkách

Lenka Pavuková Rušarová vľavo a vedľa nej Zuzana Šifra Matuščáková.

Lenka Pavuková Rušarová je certifikovaná klinická psychologička, psychoterapeutka a párová terapeutka. Má viac ako 20-ročnú prax v oblasti psychoterapie a individuálneho rozvoja. Je členkou Komory psychológov a je registrovaná v zozname psychoterapeutov Slovenskej republiky. Učí na Univerzite Komenského budúcich psychológov a preložila viacero odborných publikácií.

Zuzana Šifra Matuščáková je novinárka, spoluzakladateľka projektu Nevyhorení a tvorkyňa rovnomenného podcastu o duševnom zdraví z dielne Forbes Slovensko, ktorý bol v roku 2023 ocenený ako najlepší v kategórii Zo Života v súťaži Podcast roka. Stále sa aktívne venuje tvorbe podcastu Nevyhorení a diskusiám o duševnom zdraví vo firmách. S kolegyňou Luciou Okšovou napísali v roku 2019 bestseller Nevyhorení.

Dávid Tvrdoň
Dávid Tvrdoňhttps://davidtvrdon.com
Novinár, moderátor a špecialista na digitálne predplatné. Počas štúdia žurnalistiky pracoval v online marketingu. Od roka 2015 prešiel do denníka SME, kde sa venoval dátovej žurnalistike, technologickému spravodajstvu, produktovému manažmentu a neskôr digitálnemu predplatnému ako aj newslettrovej stratégii. Moderuje technologický podcast Klik.