Bývalý novinár, dnes kňaz a pedagóg Karol Lovaš spolu s moderátorom Karolom Wolfom komentujú stav médií a komunikácie po atentáte na premiéra Roberta Fica.

"Keby novinári neprepaľovali dlhodobo informácie, tak sme v tejto situácii nemuseli byť. Novinárčina sa na Slovensku za posledné roky stala veľmi aktivistickou a angažovanou a potrebuje sa dostať do normálu. Je dôležité, aby samoreguláciu dokázala urobiť sama, aby ju nemuseli normalizovať politici," hovorí Lovaš.

Poukazuje na to, že naratívy a skratky v médiách boli veľmi silné. "Novinári svojou neprofesionalitou dlhodobo nahrávali politikom a umožnili im robiť to, čo teraz robia." Politikom sa podľa neho podarilo zatiahnuť novinárov do politického boja a urobiť z nich jednu zo strán konfliktu. "Tam niekde sa stala pre novinárov fatálna chyba. Mali by byť vždy nad vecou a informovať, komentovať vždy s odstupom a nadhľadom. A to sa na Slovensku dlhodobo nedialo a nedeje."

V podcaste OK360°s Karolom Lovašom sa ešte dozviete:

1. Prečo novinári ešte v časoch covidu nepochopili, že mediálny orgazmus nemôže fungovať dlhodobo.

2. Akú zodpovednosť majú médiá voči politike a demokracie?

3. Ako zmení atentát Roberta Fica?

********

Ďakujeme, že počúvate podcasty Stratégií. Všetky rozhovory nájdete aj na našom webe. www.strategie.hnonline.sk

********

Stratégie sú jediný slovenský magazín, ktorý sa venuje médiám, marketingu a reklame. Pridajte sa k našim čitateľom. A ak chcete podporiť tvorcu podcastov, môžete tak urobiť kúpou digitálneho alebo printového predplatného.

https://hnonline.sk/predplatne/tlacene-tituly/96016053-strategie

https://hnonline.sk/predplatne/strategie