*Podporte podcast Vizita v aplikácii Toldo na sme.sk/extravizita.

Tohtoročná olympiáda v Paríži vyvolávala rozporuplné reakcie. Väčšina z nich sa pritom netýkala športových výkonov. Dominovali najmä debaty o urážke kresťanstva a hádky o pohlaví a génoch.

Terčom útokov sa stala najmä boxerka Iman Khelifová, ktorú v minulosti diskvalifikovali pre vysoké hladiny testosterónu.

Medzinárodná boxerská asociácia tvrdila, že DNA testy boxerky údajne ukázali prítomnosť chromozómov XY. Preto, napriek tomu, že sa narodila a žila ako žena, mali mnohí problém s tým, aby súťažila v ženskej kategórii.

„Vedenie boxerskej federácie si protirečilo. Dodnes nevieme, v čom bol presne u Khelifovej problém,“ hovorí pre SME docent Milan Sedliak z Fakulty telovýchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

„Olympijský výbor asi tiež nemal žiadne dôkazy, pretože ju nechal pokračovať a získala zlatú medailu,“ dodáva.

S redaktorkou Denisou Prokopčákovou sa rozprávali o tom, či je šport fér, prečo prípad boxerky Imane Khelifovej vyvolal taký veľký rozruch, aké biologické abnormality mal Michael Phelps, ale aj o tom, čo je génový doping a či môže úplne pokaziť šport.

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠[email protected]⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Všetky podcasty denníka SME nájdete na⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sme.sk/podcasty⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Odoberajte aj newsletter Vizita na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠sme.sk/vizita⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Ďakujeme, že počúvate podcast Vizita.

See omnystudio.com/listener for privacy information.