Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je doktor filozofie z parížskej Sorbonny, spisovateľ, učiteľ etikety a podnikateľ, Ľubomír Jančok.
„Hovoril som si, že chcem priniesť na Slovensko to, čo mi Francúzsko dalo. Založil som tu podnik, no moja podmienka bola, že polovica aktivít Chez Balzac sa musí viazať na vzdelávanie v oblasti etikety. Prečo? Zamyslel som sa nad tým a povedal som si, že na čo budem robiť všetky tie jedlá, keď k ním nevieme správne pristúpiť, nevieme ich jesť. Celý systém naraz nezmeníš, preto treba postupne meniť jednotlivcov, ktorí ho nakoniec postupne zmenia. A tí, ktorí to robia nesprávne, budú kopírovať a nasledovať väčšinu. Preto musím ísť najprv 3 kroky dozadu, vyzbrojiť svoj tím a naučiť ľudí ako by si to jedlo mohli patrične vychutnať. Niekedy skrátka musíme urobiť pár krokov späť, obohatiť jednotlivcov a to potom Vás a všetkých naokolo posunie vpred“, popisuje filozofiu Chez Balzac, Ľubomír Jančok.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶️ Aká je filozofia originálneho francúzskeho projektu Chez Balzac
▶️ Prečo je francúzska gastronómia zapísaná v zozname UNESCO a ako veľmi je dôležitá chronológia pri podávaní jedál
▶️ O histórii francúzskeho gastra a typických znakoch etikety
▶️ O princípe konfliktnej harmónie a regionálnej dedičnosti gastra vo francúzsku
▶️ Či je u nás možné šíriť koncept pravej kvalitnej francúzskej kuchyne
▶️ O tzv. horizontálnom systéme vzdelávania a presahu francúzskeho gastra s politikou, históriou či sociológiou
▶️ Prečo treba mládež učiť etiketu a viesť ich správnym smerom
▶️ V čom je lepšia slovenská gastronómia a v čom tá francúzska
▶️ O vyznamenaniach, ktoré sa vo Francúzsku udeľujú tým najväčším majstrom svojho remesla
▶️ Čo všetko môžete očakávať v Chez Balzac a ako sa pripraviť na návštevu tohto podniku
„Práca u nás v Paríži nie je len prvou hodnotou, je to niečo viac. Dať zmysel peniazom a dať zmysel tomu, prečo pracujem, prečo mám rodinu, prečo tak dlho jem a vychutnávať si to nejakým iným svojským spôsobom. Vraciame sa vo svete späť z globálu do lokálu, aby sme museli opäť uchopiť podstatu bytia, pretože sme sa od nej vzdialili. Chcime byť niečo viac ako sme. Chcime ísť ďalej ako sme,… ako možno môžeme. To je presne ten renesančný duch – expanzívnosť, ktorá má princíp včelieho úľa. Musíme najprv dávať, aby sme neskôr mohli príjmať,“ dodáva na záver francúzskeho gastro-filozofického dielu podcastu, Ľubomír Jančok.
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk