V podcastovom špeciále plnom vôní a lahodných chutí na tému – Prešporské Vianoce sa dozviete, ako vyzerala sviatočná prešporská kuchyňa, tradície a zvyky multietnického obyvateľstva, rôzne vychýrené slávnostné jedlá u katolíkov aj evanjelikov, napr. tradičná polievka tzv. štedrovečernica, dubáková, či hríbová polievka, opekacne, pôstne špeciality, medzi ktoré patrili neraz aj labute, žabie, či ondatrie stehienka, no dôjde aj na vraniu polievku, pôvod majonézového šalátu
a mapovanie rôznych kultúrnych vplyvov, ktoré sa podpísali aj na našich súčasných vianočných zvykoch. Pre našich predkov bolo jedlo vzácne, vážili si ho a neplytvali ním, čím všetkým však ešte v tomto sviatočnom období žili a ako sviatky slávili, porozprávala Ludwigovi Bagnovi známa etnologička, výskumníčka, popularizátorka a spisovateľka – pani Katarína Nádaská.
powered by