Vypočujte si podcast Banánové deti, konkrétne jeho trinásty diel. Tento raz ide o reportáž z vietnamskej reštaurácie Hanoi Garden v Bratislave. Vedeli ste napríklad, že denné menu varia deň vopred?
Vo vietnamských reštauráciách varia väčšinou Vietnamci, ktorí sem prišli z Vietnamu pracovať. Zdržia sa často niekoľko rokov a niektorí aj celý život. Varia to isté, čo vo Vietname alebo pripravujú poslovenčené jedlá? Viete rozoznať čínske a vietnamské jedlá?
A ako sa pripravuje juhovietnamská špecialita Bun Bo Nam Bo? Predviedol nám to Laco, vietnamský kuchár, ktorý po rokoch praxe zvláda pripravovať aj tri rôzne objednávky naraz. Ani jedna z nich netrvá dlhšie ako pár minút. Ako vyzerá život vietnamského pracovníka na Slovensku – tipovali by ste, či si dokáže zarobiť na vlastné bývanie?
Čím sa odlišuje vietnamská káva od akejkoľvek inej? Jej ľadová verzia je podľa Vietnamcov lepšia. Viete si predstaviť solenú kávu?
Podcastovú sériu Banánové deti moderuje Claudia Alner, narodená vietnamským rodičom na Slovensku. Reportáž z reštaurácie nahrával Peter Hanák.