Slovenskí Vietnamci väčšinou začínali v čínskych reštauráciách. Dodnes nájdete vplyv čínskej kuchyne, napríklad kung pao. Nová generácia Vietnamcov na Slovensku sa už osmelila ponúkať aj autentické vietnamské jedlo. Aké vlastne je, ako odlíšiť severovietnamské a juhovietnamské jedlo a aké príbehy majú vietnamské jedlá? Počúvajte novú epizódu podcastu Banánové deti o vietnamskej komunite na Slovensku.

Najznámejšia je polievka phở. Slováci ju jedia väčšinou na obed, no Vietnamci dosť často skôr na raňajky. Viete rozlíšiť phở bò od phở gà? Cesta polievky phở do slovenských žalúdkov bola dlhá. Dnes však ľudia cestujú a spoznávajú aj vietnamskú kuchyňu.

Vietnamská kuchyňa je ovplyvnená čínskou, thajskou, kambodžskou, ale aj francúzskou. Vietnamci napríklad inovovali tradičnú francúzsku bagetu a spravili z nej úplne nové jedlo – bánh mì.

Viete, ktoré prísady vám vytvoria typickú vietnamskú chuť? V podcaste Banánové deti vám tento raz prezradíme aj to, ako uvariť dokonalé phở.

Podcast Banánové deti moderuje Claudia Alner, ktorá sa narodila vietnamským rodičom na Slovensku. Autorom scenára je Peter Hanák.