Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hostkou je šéfka školských jedální a ambasádorka zdravej školskej stravy, Janica Malek Lacová.
Prečo sa rozhodla začať pôsobiť práve v tomto odvetví a čo ju k tomu viedlo? Ako sa stala šéfkou mnohých jedální na Slovensku sa dozviete v tejto časti podcastu. Vďaka svojim školeniam varenia naučila už veľké množstvo kuchárov a vedúcich jedální, ako sa dá aj v rámci finančných možností školská strava pre školákov pripravovať atraktívnejšie. Okrem toho vedie svoj projekt „Jem Iné“, ktorý sa zameriava práve na kvalitné potraviny dodávané nielen do škôl a naďalej chce rozvíjať toto odvetvie gastronómie, aby naše deti na obed dostávali to, čo im dodá správne a veľmi potrebné živiny. Nie len o tomto, ale aj o budúcnosti školských jedální vám viac povie Janica v nasledujúcich minútach podcastu Chutný.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶️ Ako vníma školské jedálne na Slovensku a kde vidí priestor na ich zlepšenie
▶️ Aké sú najčastejšie predsudky voči vareniu v školskej jedálni
▶️ O exkurziách do jedální, ktoré otvoria oči každému
▶️ O vlastnej značke „Jem iné“, ktorá uprednostňuje kvalitné potraviny v jedálňach
▶️ Ktoré suroviny sú chutné a vedia fantasticky nahradiť iné zaužívané a menej zdravé alternatívy
▶️ Akým výzvam čelia vedúci školských jedální
▶️ Aká je podľa Janice správna cesta do budúcnosti pre školské jedálne
▶️ Ako školské bufety vplývajú na školské jedálne
▶️ Tipy pre rodičov ako naučiť svoje deti jesť špenát, cviklu a iné zdravé potraviny
▶️ Recept na cestoviny amatriciana
„Čo ja vždy ľuďom a rodičom odporúčam je určite päťkrát denne jesť, nevynechávať jedlá, dodržiavať pitný režim a mať pestrofarebný tanier. Snažím sa poukázať na to, že treba si variť, treba sa strave venovať, treba si k stolu sadnúť ako jedna veľká rodina, lebo to je miesto, kde sa naše vzťahy upevňujú. To jedlo nie je len o tom, že nám prináša energiu do tela, ale má aj svoj pozitívny spoločenský dopad“, vyzdvihuje Janica dôležitosť stravovacích návykov.
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk