Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je skúsený šéfkuchár, Roman Borovský.
Čo ho najviac lákalo vstúpiť do gastra, a prečo sa rozhodol vyučiť sa za kuchára? Ako povedal Roman: „K vareniu v kuchyni som inklinoval už dlho. Veľmi sa mi páčil ten stres a tiež sprosté slová od šéfkuchára, ktoré padali v kuchyni plnej kuchárov.“ Počas tohoto mladíckeho študentského obdobia po strednej škole zažil množstvo stáží a praxe po celej Európe. Začalo to v Prahe, kde ho doslova vyhnali a už ako veľmi mladý chalan sa naučil samostatnosti a zbieral prvé veľké skúsenosti od svojich mentorov, šéfkuchárov. Praha mu však nestačila, a tak sa vrhol do ďalšej výzvy na ďalekých Faerských ostrovoch, kde počas ročnej stáže pomáhal s budovaním špičkového podniku Koks. Po ďalších drsných skúsenostiach v belgických Antverpách sa nakoniec vrátil na Slovensko, kde dnes pôsobí ako šéfkuchár v podniku Semillon pri vinárstve vo Vrábľoch.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶️ O pobyte v Prahe a práci v Kampa Parku
▶️ Aké cenné rady dostal od svojich mentorov
▶️ O škole života za hranicami Slovenska
▶️ Čo všetko zažil v Londýne a v Dánsku
▶️ O fantastickej stáži na Faerských ostrovoch v reštaurácii Koks
▶️ Ako dlho mu trval vývoj z mladého kuchára na úroveň vyspelého šéfkuchára
▶️ Čo mu dala neúprosná stará francúzska škola a teror v belgickej reštaurácii
▶️ Ako vznikala nová reštaurácia pri vinárstve vo Vrábľoch, ktorú v súčasnosti vedie
▶️ Aké chutné jedlá môžete očakávať v jesenno-zimnom menu reštaurácie Semillon
▶️ Recept na tvarohový mousse
„Snažíme sa využiť čo najužšiu lokálnosť a pretvoriť ju do prvku, kde človek netuší, čo dostane na tanieri. My mu príbeh, ktorý sa za jedlom ukrýva odprezentujeme, keď ochutná prvé sústo“, pozýva do Semillonu šéfkuchár Roman Borovský.
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk