Vitamín, kreatín, glukosamín, inulín, koenzým Q10, ale aj aminokyseliny i minerály. To všetko spadá do oblasti, ktorú označujeme ako doplnky výživy. O tom, ako sa vyrábajú, ako ich delíme, čo všetko dobré, ale aj zlé robia s naším telom, sme sa rozprávali v ďalšom vydaní podcastu Čo chutí zdraviu. Moderátor Stano Benčat so svojím parťákom Milanom „Docentom“ Sedliakom mali ako hosťa doktora Jána Čulého, ktorý študoval na Slovensku a v Nemecku a v tejto krajine aj roky pracoval vo farmaceutickom priemysle.

S doplnkami výživy sa stretávame prakticky každý deň. A je jedno, či sa bavíme o „obyčajnom“ človeku, seniorovi alebo športovcovi. Čo však o nich vieme a čo nevieme?

Vypočujte si podcast Čo chutí zdraviu, v ktorom sa dozviete aj o týchto témach:

  • Ako sa vyrábajú doplnky výživy?
  • Ktoré sú najpopulárnejšie na trhu?
  • Sú zmesi doplnkov bezpečné – majú interakcie ako lieky?
  • Ako zistím, čo je a čo nie je kvalitný výživový doplnok?
  • Čo spôsobilo navodňovanie potravín?
  • Čo je to maltodextrín?
  • Aký je rozdiel medzi doplnkami výživy a medikamentmi?
  • Je srvátka kvalitný proteín?
  • Odkiaľ sa odbjednáva väčšina výživových doplnkov?
  • Ktoré krajiny EÚ najviac sledujú kvalitu výživových doplnkov?
  • Ako na trhu vystupujú Američania, Číňania či Indovia?
  • Čo sú aminokyseliny, BCAA a ako sa vyrábajú?
  • Sú veterinárne produkty vhodné aj pre ľudí?