Melasa, žihľava alebo poriadny špenátový prívarok? Kde hľadať železo? Musíme vylúčiť červené mäso z jedálnička alebo naopak je potrebné zjesť ho viac? Poznáte rozdiel medzi hémovým a nehémovým železom? Ktoré sa lepšie vstrebáva a nachádza sa aj v strave? Prečo vegetariáni alebo vegáni mávajú problém s jeho nedostatkom? O železe sme sa rozprávali s farmaceutkou Natáliou Rozman Antolíkovou. Vysvetlila nám, či si naše telo dokáže železo vyrobiť, koľko ho vlastne máme prirodzene v tele a aj to, ako ho vôbec užívať vo forme doplnku výživy. Je lepšie zapiť ho pomarančovým džúsom alebo vodou? Čo sa stane, ak si dáme čaj či kávu? Aké je to sucrosomialne železo a pre koho je vhodné? Prešli sme si hlavné príznaky nedostatku železa, a aj to či užívanie liekov môže znížiť jeho vstrebávanie a opačne. Spôsobí železo kovovú chuť v ústach či zafarbí stolicu na čierno? Aké sú všetky nežiadúce vedľajšie účinky? Môžeme silnou menštruáciou stratiť železa priveľa? A čo ľudia, ktorí chodia darovať krv? Pozor, ak užívate lieky na pálenie záhy! Kto trpí jeho nedostatkom a čo ak máme železa v tele priveľa?

 

Ak máte akékoľvek postrehy k tomuto podcastu, napíšte nám na mail [email protected]
 
 Už sa na nás môžete aj pozrieť. Kliknite si na náš YouTube kanál!