Ani to pitie nie je, čo bývalo. Po športe už neodporúčajú ani to pivo, alkohol spôsobuje iba problémy a ešte aj starneme, takže tie ráno sú akési ťažšie.

Alkohol však sprevádza ľudstvo od jeho počiatkov, nakvasené ovocie dodnes vyhľadávajú naši zvierací príbuzní, nám sa vyvinuli enzýmy na jeho lepšie spracovanie a niektorí vedci špekulujú, že pitie mohlo byť jedným z hýbateľov za vznikom poľnohospodárstva a civilizácií.

Lenže, ako to teda je? Aký je vzťah medzi ľudským druhom, civilizáciou a najmä, čo presne robí a ako funguje alkohol v našich telách?

Tomáš Prokopčák sa rozpráva s Renátou Zelnou.

Podcast Dobré ráno vzniká vďaka práci našich kolegov, reportérov a editorov v denníku SME. Ak chcete podporiť hľadanie faktov a pravdy, najľahšie to urobíte kúpou predplatného SME na sme.sk/podcast