Keď hovoríme o bezobalovosti a minimalizme, máme pocit, že sme objavili niečo nové. V skutočnosti tak ale žili už naše staré mamy a otcovia. Snažili sa zúžitkovať všetko, čo im dala ich záhradka, množstvo vecí si dokázali vyrobiť sami alebo kúpiť, prípadne vymeniť od suseda. Dnes sme zavalení tlakom konzumu a peniaze zarábame najmä preto, aby sme si mohli kúpiť, všetko čo potrebujeme alebo chceme. Našu planétu tak zahlcujeme tonami odpadu a stojíme pred hrozbou environmentálnej krízy. Obaly a ich redukcia je jedna z malá tém, ktoré potrebujeme riešiť. Ako reakcia na túto situáciu, na Slovensku vzniklo okolo 50 bezobalových obchodov. Takýto obchod sa ale viac podobá na slovenskú špajzu, než na obchod na ktorý sme zvyknutí. Nájdete v ňom oriešky, strukoviny, múky, cestoviny, koreniny, ale aj mydlá, čapovanú drogériu a iné produkty. V Trenčíne vznikol takýto obchod v roku 2018 a to pod názvom „BEZOBALiS“. Založili ho inšpiratívni ľudia Martina Novotová a Martin Gajdoš s víziou SPOTREBUJ NAOZAJ IBA TO POTREBNÉ – UDRŽATEĽNE A SO SRDCOM. V dnešnom podcaste som sa s nimi rozprávala o ich ceste za zero waste, o tom čo si prešli, ako ich to ovplyvnilo a a prečo to robia.