Pre niekoho je chov včiel iba vecou obživy, pre Petra Korbela je včelárstvo záľubou, pre ktorú sa oplatí žiť.

Včely opeľujú 71 zo 100 druhov plodín a ochrana ich populácie sa stáva jednou z tém v celej Európskej únii. Med, propolis, včelia materská kašička, vosk zasýtia, liečia, tvoria základ mnohých jedál, nápojov, tinktúr, hojivých mastí či iných užitočných výrobkov. No kedysi tradičné slovenské remeslo – včelárstvo – sa na škodu nás všetkých iba veľmi opatrne zviecha zo svojho nedávneho útlmu a ešte stále nemá dosť nadšencov.

Čomu môžu včely ľudí naučiť a prečo sa oplatí ich chovať aj dnes?

Ako môžu byť včely pre človeka užitočné?

Prečo sú receptúry nápojov a liečivých výrobkov z medu také jedinečné, že ich nič nemôže nahradiť a prečo sme za nich ochotní aj viac si priplatiť?

Čo všetko treba urobiť preto, aby sa chov včiel na Slovensku rozvíjal?

So známym včelárom Petrom Korbelom zo Žiliny aj o tom hovorí zakladateľ a správca nadácie Pro Slovakia Ľubomír Sečkár.