Raz vyrobila aj maturitné tablo z medovníkového cesta a fotografie na ňom ozdobila ornamentmi z polevy. No jej špecialitou sú šperkovnice rôznych tvarov, do ktorých ukladá malé medovníčky.  Medovnikárka Alena Bistárová zo Žiliny.

Jej otec mal kedysi mapu, do ktorej značil, kam až putovali medovníky, ktoré Alena Bistárová s mamičkou napiekli a ozdobili. Svoj bod na nej mala väčšina európskych krajín, ale aj metropoly na viacerých iných kontinentoch. Mama dcéru naučila piecť a dcéra mamu medovníky zdobiť. Dnes sa rodinnému remeslu venuje aj so sestrou a neterou. Uprednostňuje tradičné receptúry na cesto a polevu a pri zdobení zase fantáziu. Medovník je podľa nej ako plátno maliara. Ožije až zdobením. A potom môže ľudí tešiť.

– Čo charakterizuje tradičný medovník a aké korenie treba do cesta pridať?

– Aký med je najlepšie používať pri príprave medovníkov?

– Je rozdiel medzi medovníkom na výstavu a na bežný konzum?

– Ako dlho trvá zdobenie medovníkov z kila múky a na čo netreba zabudnúť pri príprave polevy?

– Prečo sa tradičné medovníky nakamarátia s chémiou?

– Medovníky patria predovšetkým k Vianociam, no nie výlučne. Aké iné príležitosti im svedčia?

So známou medovnikárkou Alenou Bistárovou zo Žiliny hovorí zakladateľ a správca nadácie Pro Slovakia Ľubomír Sečkár.