Keď si zamestnávateľ vyhliadne človeka z tretej krajiny, ktorý mu presne pasuje do tímu a na danú pozíciu je ideálny, neznamená to, že ho aj príjme. Nasleduje dlhý proces a môže sa stať, že zatiaľ čo zamestnávateľ čaká, kým prejdú všetky lehoty, týždne má neobsadenú pozíciu, čo môže z hľadiska fungovania firmy spôsobiť nemalé problémy. A aj tak môže skončiť bez zamestnanca.

Ako to celé funguje? Sme na Slovensku rasisti? A aké skúsenosti majú u nás cudzinci s kolegami?

Pozitívnymi príkladmi úspešného zamestnania sa na Slovensku sú Andrij Pylypenko z Ukrajiny a Shrey Kadam z Indie. Andrij Pylypenko najprv tri roky pracoval v nitrianskej automobilke, dnes už pôsobí v organizácii Mareena, ktorá sa venuje cudzincom na Slovensku, a pomáha svojim krajanom.

Shrey Kadam je vyštudovaný kuchár a na Slovensku začínal v Košiciach. Zamestnal sa v IT firme, následne sa presťahoval do Bratislavy, kde popri trvalom zamestnaní začal podnikať. Dnes je šťastným majiteľom nielen zabehnutého foodtrucku, ale od júna už aj reštaurácie MumBhai central.

Ich osobné skúsenosti v podcaste dopĺňa Miriama Bošelová – koordinátorka dobrovoľníkov, komunitných aktivít a vzdelávacieho programu v Mareene v Nitre. Vysvetľuje procesy aj to, akým veľkým problémom je uznávanie vzdelania.

Podporte podcasty denníka SME kúpou prémiového predplatného a užívajte si podcasty bez reklamy na webe SME.sk alebo v mobilnej aplikácii SME.sk. Prémiové predplatné si kúpite na predplatne.sme.sk/podcast

_

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na [email protected]

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/brifing

Ďakujeme, že počúvate podcast My sa vám ozveme.