Daňová a Mzdová pohotovosť je obľúbená služba poradenstva pre predplatiteľov Poradcu podnikateľa. Ponúka možnosť poradiť sa v oblasti daní, účtovníctva a miezd s tímom našich expertov. V množstve vypracovaných odpovedí, ktoré každým dňom pribúdajú, si vhodné riešenie pre svoju situáciu nájde skoro každý. V pravidelnom seriáli nášho podcastu sa zameriame na jednu tému a k nej ponúkame päť otázok a odpovedí.

V aktuálnej epizóde sa vrátime k horúcej a veľmi diskutovanej oblasti stravného. Tento rok ho riešime mimoriadne často. K zvýšeniu došlo už po tretí raz a minimálna hodnota stravovacej poukážky sa blíži k 6 eurám.

Ale nielen vyššie sumy si preberieme v otázkach, ktoré pre vás vybrala Ing. Jana Repáčová, odborná poradkyňa nášho Daňového centra.

Zopakujeme si aj niektoré všeobecné pravidlá poskytovania stravovania zamestnancom podľa platnej legislatívy.

Predstavíme riešenia týchto situácií z praxe:

  • Ako vypočítať nárok na stravné po zvýšení súm, ak zamestnanec predchádzajúci mesiac čerpal dovolenku?
  • Ako doplatiť finančný príspevok, ak bol poskytnutý vopred v nižšej sume?
  • Môžu si zamestnanci vybrať iný spôsob stravovania aj skôr ako po 12 mesiacoch?
  • Vzťahuje sa na stravné poskytované nad maximálnu zákonnú sumu oslobodenie ako na nepeňažný príjem do 500 eur?
  • Je finančný príspevok poskytnutý spätne oslobodeným od dane?

Poradca podnikateľa – Za každou radou je človek.
www.pp.sk