Vaječné škrupinky sú bežným kuchynským odpadom, ktorý radi používajú napríklad záhradkári. Vedeli ste, že keď sa takáto škrupinka pomelie v planetárnom mlyne, môže skvelo pomôcť pri filtrácii vody alebo sa dokonca premeniť na aragonit? Aj tieto zaujímavé riešenia ponúka mechanochémia, proces využívajúci mletie, ktorému sa výskumne venuje Matej Baláž z Ústavu geotechniky SAV, v. v. i.

V podcaste nám vysvetlil, že mechanochémia je vhodná nielen na spracovanie rôznych druhov odpadu, ale aj pri príprave nanomateriálov. Doktor Baláž dokonca za pomoci lišajníkov a mechanochémie získal aj strieborné nanočastice využiteľné v energetike, či biomedicíne. Ako to presne bolo a aké ďalšie skvelé výhody tento proces ponúka? Vypočujte si v 52. Vedeckom podcaste SAV. Prajeme príjemné počúvanie.

 

Prajeme príjemné počúvanie 🙂