Keď si na obale čítame zloženie potravín a objavíme medzi nimi látky známe ako éčka, spozornieme. No na väčšinu z nich je však naše telo zvyknuté a stali sa samozrejmosťou v našich životoch.
Napríklad pod označením E500 sa ukrýva kypriaci prášok a E450 je klasická sóda bikarbóna.
„Mnohí ľudia nevedia, čo si majú pod éčkami predstaviť. Európske označenie, ktoré sa skladá z E a čísla, ich trochu desí, pretože chýba názov. A ak tam aj nejaký je, tak mu nerozumejú. Obyčajný vitamín C zrazu vyzerá strašidelne, keď ho označíte ako E300 alebo kyselinu askorbovú,“ hovorí v podcaste Vizita Karolína Fourová, odborníčka na výživu.
„Je však dobré všímať si, koľko éčok alebo aditív daná potravina obsahuje. Ak je v nej napríklad modifikovaný škrob, premýšľala by som nad tým, či je výrobok kvalitný. Modifikovaný škrob sám o sebe nie je škodlivý, len má zmenenú štruktúru. Používa sa ako zahusťovadlo. Na druhej strane, ak sa vyskytuje v kečupe či v rozličných detských výživách, môže nám našepkávať, že daná potravina by mohla byť menej kvalitná.“
S redaktorkou Denisou Koleničovou sa rozprávali o tom, čo všetko skrývajú záhadné éčka na obaloch potravín, ako sa v nich dá orientovať a či by sme pri niektorých mali zbystriť svoju pozornosť.
_
Podporte podcast Vizita aj ďalšie podcasty denníka SME kúpou prémiového predplatného a užívajte si podcasty bez reklamy na webe SME.sk alebo v mobilnej aplikácii SME.sk. Prémiové predplatné si kúpite na predplatne.sme.sk/podcast
–
Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na [email protected]
–
Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty
–
Odoberajte aj newsletter Vizita na sme.sk/vizita
–
Ďakujeme, že počúvate podcast Vizita.
See omnystudio.com/listener for privacy information.