L-karnitín je dôležitá živina. Hrá významnú úlohu v energetickom metabolizme, ktorý prebieha v našom tele. Prenáša totiž mastné kyseliny do mitochondrií – bunkových tovární, ktoré vyrábajú energiu.

Bez L-karnitínu by sa mastné kyseliny do bunkových tovární nedostali. A ani naše telo by nemohlo spaľovať tuky. Práve vďaka tejto jeho vlastnosti sa karnitínové nápoje stali obľúbeným výživovým doplnkom ľudí, ktorí aktívne športujú.

„Neexistujú žiadne relevantné dôkazy, že by karnitínové produkty akýmkoľvek spôsobom mohli pomôcť inak zdravému človeku, “ hovorí v podcaste Vizita lekárka Lívia Hlavačková.

V novej epizóde podcastu Vizita sa s redaktorkou Denisou Koleničovou rozprávali o tom, čo je vlastne L-karnitín, čo sa dej, ak ho máme prebytok alebo nedostatok, či má zmysel užívať doplnky výživy, ktoré ho obsahujú, alebo či má veda odpoveď na to, ako výrobky s karnitínom ovplyvňujú cvičenie a výkon.

_

Podporte podcast Vizita aj ďalšie podcasty denníka SME kúpou prémiového predplatného a užívajte si podcasty bez reklamy na webe SME.sk alebo v mobilnej aplikácii SME.sk. Prémiové predplatné si kúpite na predplatne.sme.sk/podcast

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na [email protected]

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Odoberajte aj newsletter Vizita na sme.sk/vizita

Ďakujeme, že počúvate podcast Vizita.