Pho, alebo vietnamský vývar, vzniklo v mestečku Nam Dinh. Odtiaľ pochádza aj rodina Lucie Šimekovej (Thao Huong), ktorá so svojím bratrancom v roku 2017 založila sieť Phočkární.

Lucia, ktorá samú seba označuje za "mamu Phočkárne", sa narodila sa na Slovensku a chcela ľuďom predstaviť autentickú vietnamskú kuchyňu. V reštauráciách varia podľa receptov jej starej mamy. Phočkáreň má v súčasnosti tri prevádzky a zamestnáva 70 ľudí.

“Keď som porodila prvé dieťa, práve v tom období sme dostali ponuku otvoriť druhú a tretiu pobočku Phočkárne. S dvojtýždňovým bábätkom som chodila na stretnutia ku generálnym dodávateľom, aby sme to stihli postaviť za dva mesiace. Bolo to šialené obdobie a neodporúčam to,” hovorí víťazka ocenenia EY Začínajúci podnikateľ roka 2022.

V čom je vietnamská mentalita v podnikaní iná ako slovenská? Akí sú Vietnamci zamestnanci? Ako sa dá skĺbiť materstvo a práca? A čo pre Vietnamcov znamená rodina?

Aj to sa dozviete v podcaste Prečo práve oni?, kde predstavujeme príbehy úspešných slovenských podnikateľov zo súťaže EY Podnikateľ roka. Podcast vychádza každú stredu a moderuje ho Adela Vinczeová.