Ktoré slovenské podcasty boli najpopulárnejšie na Spotify a Apple?

Portál skpodcasty od svojho vzniku prináša okrem podcastových noviniek a zoznamu všetkých slovenských podcastov aj prehľad rebríčkov top podcastov na Spotify a Apple Podcastoch.

Tieto podcastové rebríčky každý deň ukazujú iba aktuálny stav popularity a počúvanosti podcastov na Slovensku. Spotify aj Apple Podcasty síce zverejňujú na konci roka top rebríčky podcastov, ale Slovensko v nich doteraz chýbalo.

Preto sme sa rozhodli, že budeme na skpodcasty na začiatku nového mesiaca prinášať vždy prehľad top podcastov za uplynulých 30 dní.

Ako vzniká rebríček top najpopulárnejších a najpočúvanejších slovenských podcastov na Spotify a Apple Podcastoch?

Oficiálne rebríčky top najpopulárnejších a najpočúvanejších podcastov od Spotify a Apple ukazujú poradie trendovosti alebo popularity podcastov v danom momente.

Rebríčky priamo ani nevyjadrujú, ktoré podcasty sú najpočúvanejšie. Za ich tvorbou je mix faktorov ako je dĺžka počúvania, noví sledovatelia alebo celkový počet poslucháčov (tu nájdete podrobné vysvetlenie, ako vznikajú jednotlivé rebríčky).

Portál skpodcasty sme síce oficiálne spustili až júni 2022, avšak už od roka 2021 sme boli v testovacom režime a zbierali sme dáta.

Na základe týchto údajov sme dokázali spriemerovaním toho, ako často sa určitý podcast vyskytoval v rebríčku, vytvoriť top rebríček pre Spotify aj Apple Podcasty za rok 2022.

Nasledujúce rebríčky preto oveľa viac ako celkovú počúvanosť vyjadrujú popularitu daných podcastov.

[ Prečítajte si tiež: Ako sa darilo tvorcom najpočúvanejších slovenských podcastov v roku 2022]

Najpopulárnejšie slovenské podcasty na Spotify v roku 2022

PoradieTop 2022: SpotifyProducent
1vražedné psychéZAPO
2Kriminálne spisyRádio Expres
3Mozgová AtletikaZAPO
4kuriérisZAPO
5PiatočekSME.sk
6Nezhasínaj!Rádio Expres
7Dobré ránoSME.sk
8NevyhoreníForbes Slovensko
9PROFIL ZLOČINUZAPO
10Doktor má FilipaZAPO
11V redakciiDenník N
12jauuu, PS: to boleloZAPO
13Braňo Závodský NaživoRádio Expres
14tak boloZAPO
15Tri prasiatkaEuropa 2
16Toto vystrihnemeDenník N
17REcast by DuklockRecastLive
18Melóny & Banány (18+)ZAPO
19nezmyselná trojicaZAPO
20Láslov Týždeňlaslovtyzden

Prvé miesto v rebríčku Spotify patrí podcastu vražedné psyché od ZAPO, ktorý sa venuje skutočnému zločinu. Tvorcovia približujú v každej epizóde konkrétny prípad z histórie nielen slovenskej kriminalistiky. Konanie vraha analyzuje dlhoročný súdny znalec z oblasti psychiatrie, MUDr. Svetozár Droba.

Producentovi ZAPO patrí v našom rebríčku top podcastov na Spotify za 2022 celkovo 9 miest z 20.

Na druhom mieste je podcast Kriminálne spisy od Rádia Expres, ktorý sa tiež venuje skutočnému zločinu. Trojku uzatvára Mozgová atletika, ktorá každý týždeň prináša rady z oblasti osobnostného rozvoja, vedy a myšlienky z dobrých kníh podané jednoduchou a rádoby vtipnou formou.

V prvej desiatke je ďalej zábavný podcast kuriéris od ZAPO, satirický Piatoček od SME.sk, séria hororových príbehov Nezhasínaj! od Rádia Expres, denný spravodajský podcast Dobré ráno od SME.sk, rozhovory o duševnom zdraví Nevyhorení od Forbes Slovensko a dvojica Profil Zločinu a Doktor má Filipa od ZAPO.

Najpopulárnejšie slovenské podcasty na Apple Podcastoch v roku 2022

PoradieTop 2022: Apple PodcastyProducent
1Dobré ránoSME.sk
2vražedné psychéZAPO
3V redakciiDenník N
4Denník N NewsfilterDenník N
5Mozgová AtletikaZAPO
6Kriminálne spisyRádio Expres
7PiatočekSME.sk
8Doktor má FilipaZAPO
9Rozhovory ZKHSME.sk
10NevyhoreníForbes Slovensko
11jauuu, PS: to boleloZAPO
12Nezhasínaj!Rádio Expres
13PROFIL ZLOČINUZAPO
14Braňo Závodský NaživoRádio Expres
15Podcasty Aktuality.skAktuality.sk
16CHOĎ DO…ZAPO
17kuriérisZAPO
18PEKLO V PAPULIZAPO
19ĽudskosťSME.sk
20Lužifčák podcastLuzifcak

Prvé miesto v rebríčku Apple Podcastov patrí dennému spravodajskému podcastu Dobré ráno od SME.sk. Nasleduje vražedné psyché od ZAPO a top tri miesta uzatvára opäť denný spravodajský podcast V redakcii od Denníka N.

Producentovi ZAPO patrí v našom rebríčku top relácií na Apple Podcastoch za rok 2022 celkovo 8 miest z 20, štyri miesta patria SME.sk a tri miesta podcastom Rádia Expres.

V prvej desiatke je ďalej spravodajský podcast Denník N Newsfilter, šou o osobnom rozvoji Mozgová atletika od ZAPO, Kriminálne spisy od Rádia Expres, satirický Piatoček od SME.sk, zábavná šou Doktor má Filipa od ZAPO, spravodajský podcast Rozhovory ZKH od SME.sk a desiatku uzatvárajú rozhovory o duševnom zdraví Nevyhorení od Forbes Slovensko.

[ Prečítajte si tiež: Ako si založiť podcast? ]

Rast slovenských podcastov sa vrátil na predpandemickú úroveň

Na skpodcasty podrobne sledujeme záujem poslucháčov o slovenské podcasty, ale rovnako aj záujem tvorcov produkovať nové.

Na konci roka 2022 sme registrovali 2611 slovenských podcastov v databáze. V čase písania tohto textu je ich už vyše 2700. Aktuálne číslo uverejňujeme vždy na hlavnej stránke skpodcasty.sk.

Kým v pandemických rokoch 2020 a 2021 sme zaznamenali dvoj- až trojnásobný nárast nových podcastov, v roku 2022 sa vznik nových podcastov oproti predošlým dvom rokom výrazne spomalil, no pri pohľade na nové podcasty v roku 2019 ide o pokračovanie nastavenej rastovej krivky.

Rovnaký trend spomalenia vývoja celkovej počúvanosti podcastov na Slovensku zaznamenala aj prieskumná agentúra 2muse.

V decembri 2022 počúvalo podcasty na Slovensku 28% dospelej internetovej populácie, teda ľudí nad 18 rokov s prístupom k internetu. To predstavuje zhruba 970-tisíc ľudí.

Z prieskumu tiež vyplýva, že denne počúva podasty 5%, niekoľkokrát týždenne 7%, raz za týždeň 7% a zriedkavejšie ako raz za týždeň 9%. Inak povedané, minimálne jedenkrát týždenne počúva podcasty na Slovensku takmer každý piaty používateľ internetu.

Rovnaký prieskum tiež ukázal, že polovica respondentov používa na počúvanie podcastov podcastovú mobilnú aplikáciu, tretina YouTube alebo počúvanie cez web. A 11% respondentov odpovedalo, že podcasty počúva a objavuje na portáli skpodcasty.

Odoberajte audio verzie článkov z skpodcasty.sk ako podcast.

Matej Ohrablo
Matej Ohrablohttps://58p.digital
Producent, zvukový inžinier a konzultant v oblasti audia a videa. Profesionálne venuje produkcii audia a videa už takmer desaťročie. Pracoval v SME, Aktualitách, Refresheri a spolupracoval s ďalšími slovenskými médiami. Produkoval mnohé z najpočúvanejších slovenských podcastov.