Viac ako 1300 slovenských podcastov zabojuje v prvom ročníku súťaže Orange Podcast roka 2023

Orange Slovensko, líder v poskytovaní komplexných telekomunikačných služieb, sa stal exkluzívnym partnerom prvého ročníka súťaže Podcast roka. Preto premiérový ročník nesie názov Orange Podcast roka 2023.

“Partnerstvo s najväčším operátorom na Slovensku bolo pre Podcast roka logické,” vysvetlila Adriana Opath, projektová manažérka súťaže.

“Súťaž sme začali pripravovať ešte minulý rok a jej hlavným cieľom je oceniť podcasterky a podcasterov a dať signál širšej verejnosti, že toto sú najlepšie podcasty na počúvanie u nás. Aj keď na Slovensku počúva podcasty približne jedna tretina dospelej online populácie, stále tu máme viac ako 2 milióny dospelých, ktorí podcasty vôbec nepočúvajú a to je pre nás výzva.”

Podcasty vo svojich začiatkoch počúvali poslucháči bez internetu, dopredu si ich stiahli a počúvali počas aktivít alebo cestovania.

“Podcasty vnímame ako veľmi zaujímavý formát, ktorý je stále na vzostupe a nesie v sebe mnoho príležitostí, či už marketingovo-komunikačných, vzdelávacích alebo tých na zmysluplné trávenie voľného času. Sme preto obzvlášť radi, že aj vďaka našej sieti a dnes už široko dostupnému mobilnému a fixnému internetu sú poslucháčovi dostupnejšie,” povedal Tomáš Palovský, ktorý bude Orange Slovensko zastupovať v porote.

Palovský pôsobí v Orange Slovensko ako Chief Corporate & Brand Reputation Officer a je veľkým fanúšikom a konzumentom podcastov.

Súťažné kategórie Orange Podcastu roka 2023.

[ Prečítajte si tiež: Ktoré slovenské podcasty boli najpopulárnejšie na Spotify a Apple? ]

Partneri súťažných kategórií: ESET, Fun rádio, Httpool a televízia Markíza

Pri zahraničných verziách súťaže Podcast roka je bežné, že každá súťažná kategória má aj svojho partnera a my sa tešíme, že sme našli partnerov aj na Slovensku.

Partnerom súťažnej kategórie Pokrok je spoločnosť ESET. V Pokroku súťažia podcasty z kategórií biznis, technológie, veda a vzdelávanie.

Partnerom súťažnej kategórie Vypínač je Fun rádio. Vo Vypínači súťažia podcasty z kategórií fikcia, komédia, skutočný zločin a spoločnosť a kultúra.

Partnerom súťažnej kategórie Ateliér je Httpool by Aleph, exkluzívny zástupca reklamného priestoru Spotify na Slovensku. V Ateliéri súťažia podcasty z kategórií história, hudba, TV a film a umenie.

Partnerom súťažnej kategórie Rozhľad je televízia Markíza. V Rozhľade súťažia podcasty z kategórií správy a vláda

Mediálnymi partnermi Podcastu roka sú TV Markíza, tlačová agentúra SITA, denník SME, technologický portál TouchIT, magazín Forbes Slovensko. 

Podcast roka ďalej podporujú okto.digital, Depo, Sundeck, IAB Slovakia a 2muse.

[ Prečítajte si tiež: Ako sa darilo tvorcom najpočúvanejších slovenských podcastov v roku 2022]

Hlasovanie verejnosti bude spustené 1. júna

Aktuálne prebieha hodnotenie poroty, ktorá má deväť členov. Pôvodný tím štyroch porotcov – spisovateľku Dominiku Sakmárovú, influencerku Kristínu Tormovú, YouTubera Petra Altofa alias Expl0ited a producenta podcastov Damiana Machaja – rozšírili zástupcovia partnerov súťaže.

Okrem Tomáša Palovského za Orange Slovensko je to za ESET Slovensko Peter Ohrajter, Director of Marketing and Corporate Communication. 

Httpool by Aleph zastupuje Dávid Šerfözö, Spotify Lead Slovakia. Fun rádio nominovalo do poroty Mareka Mikúšeka, programového riaditeľa RADIO GROUP (Fun rádio a Rádio Vlna) a TV Markízu zastupuje Vladimír Mičuda, šéfredaktor portálu tvnoviny.sk. 

Porota dostala od organizátorov širšie nominácie z viac ako 1300 súťažiacich podcastov, ktoré splnili podmienky prvého ročníka.

Širšie nominácie boli zostavené na základe dát z rebríčkov popularity podcastov Spotify a Apple Podcasts.

Úlohou poroty je vybrať užšie nominácie do verejného hlasovania, ktoré sa začína 1. júna 2023.

Porota priamo vyberá len víťaza ocenenia Ucho, ktoré udelí novému podcastu, ktorý vznikol v roku 2022. Pri piatich súťažných kategóriách bude mať hlas poroty rovnakú hodnotu ako hlasovanie verejnosti.

Aj keď sa váš podcast nedostane do užšej nominácie v rámci súťažných kategórii, stále má šancu vyhrať cenu popularity Miláčik, o ktorej rozhoduje len verejnosť svojimi hlasmi.

Prihláste sa na newsletter Podcastu roka a pošleme vám e-mail hneď ako bude spustené hlasovanie.

Oznámenie víťazov jednotlivých súťažných kategórií a ocenení Miláčik a Ucho sa uskutoční 28. júna 2023.

Odoberajte audio verzie článkov z skpodcasty.sk vo forme podcastu.

Matej Ohrablo
Matej Ohrablohttps://58p.digital
Producent, zvukový inžinier a konzultant v oblasti audia a videa. Profesionálne venuje produkcii audia a videa už takmer desaťročie. Pracoval v SME, Aktualitách, Refresheri a spolupracoval s ďalšími slovenskými médiami. Produkoval mnohé z najpočúvanejších slovenských podcastov.